Επικοινωνίστε Μαζί μας!

Νέες θέσεις εργασίας και στήριξη της οικονομίας από το μεταλλευτικό τομέα

Κάποια αγαθά δεν χάνουν ποτέ την αξία τους και η κατοχή τους αποτελεί από την αρχαιότητα ακόμα, ένδειξη πλούτου και δείκτη

ευημερίας. Δεν είναι να απορεί κανείς λοιπόν πως ο άνθρωπος πάντα, είτε μεμονωμένα είτε με οργανωμένο τρόπο καθ' όλη τη διάρκεια της ιστορίας, σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, αγωνίζεται για την απόκτησή τους, με στόχο να βελτιώσει το βιοτικό του επίπεδο και να πλουτίσει.

Η σημασία του ορυκτού πλούτου

Μεγαλύτερο παράδειγμα αποτελεί ο χρυσός και άλλα πολύτιμα μέταλλα. Ολόκληρες αυτοκρατορίες έχουν στηρίξει τη δύναμή τους στην κατοχή τους, ενώ και σήμερα τα σύγχρονα κράτη με τα αποθέματα που διαθέτουν διεκδικούν τη θέση τους στην παγκόσμια οικονομική ελίτ.

Σε μία περίοδο κρίσης, με την ανεργία να αποτελεί ίσως την μεγαλύτερη πληγή της χώρας, με χιλιάδες νέους να ψάχνουν το μέλλον τους στο εξωτερικό, η εξόρυξη πολύτιμων μετάλλων γεννά προοπτικές ανάπτυξης, με τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας να αναδεικνύεται σε πρώτη ύλη για ένα καλύτερο αύριο.

Αυτό κάνει η Ελληνικός Χρυσός, συνεχίζοντας τη μεταλλευτική παράδοση στον ελλαδικό χώρο, που μετρά 25 αιώνες, στηρίζοντας τις προσπάθειες βιώσιμης ανάπτυξης της οικονομίας.

Εμπειρία και τεχνογνωσία εγγύηση για την ανάπτυξη τοπικής και εθνικής οικονομίας

Λειτουργώντας με τα υψηλότερα διεθνή πρότυπα, όντας θυγατρική της Καναδικής Eldorado Gold Corporation, μεταλλευτικής εταιρείας με περισσότερα από 25 χρόνια εμπειρίας στην έρευνα, ανάπτυξη και λειτουργία μεταλλείων ανά τον κόσμο, δημιουργεί όλες αυτές τις προϋποθέσεις που θα καταστίσουν την Ελλάδα μια από τις σημαντικότερες χώρες παραγωγούς χρυσού και χαλκού παγκοσμίως.

Η δυναμική που μπορεί να αποκτήσει η χώρα και οι προοπτικές που ανοίγονται, μπορούν να γίνουν αντιληπτές εξετάζοντας το παράδειγμα της Σουηδίας, το αναπτυξιακό πρότυπο της οποίας έχει στη βάση του τα μεταλλεία.

Το υψηλό βιοτικό επίπεδο, η ισχυρή οικονομία και ο σταθερά ανερχόμενος ρυθμός ανάπτυξης της Σουηδίας, οφείλουν πολλά στη μεταλλευτική βιομηχανία, την ώρα που το παραγωγικό πλαίσιο διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον και σέβεται το περιβάλλον.

Από το 2004, η εταιρεία αναπτύσσει και λειτουργεί με υπευθυνότητα, ασφάλεια αλλά και υπό τους αυστηρότερους περιβαλλοντικούς όρους, τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη ΒΑ Χαλκιδική, απασχολώντας πάνω από 1.600 εργαζόμενους.

Πλούσια κοιτάσματα – Προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης

Τα Μεταλλεία Κασσάνδρας περιλαμβάνουν τα μεταλλεία Ολυμπιάδας και Στρατωνίου-Μαύρων Πετρών, που βρίσκονται σε φάση παραγωγής, αλλά και το μεγάλο έργο στις Σκουριές.

Στην Ολυμπιάδα το μεταλλείο επανήλθε σε φάση παραγωγής το 2017, αφού εκσυγχρονίστηκε το προϋπάρχον υπόγειο μεταλλείο χρυσού αργύρου, μολύβδου και ψευδαργύρου, ενώ τα αποθέματα δίνουν μία εκτιμώμενη διάρκεια ζωής 22 χρόνων.

Σε Στρατώνι και Μαύρες Πέτρες το μεταλλείο τέθηκε ξανά σε λειτουργία το 2006, από το 1957 όταν και αυτή είχε σταματήσει. Παράγονται συμπυκνώματα μολύβδου-αργύρου και ψευδαργύρου ενώ τα συνολικά αποθέματα του έργου υπολογίζονται σε 1 εκ. τόνους μεταλλεύματος.

Τέλος στις Σκουριές υπάρχει ένα παγκοσμίου κλάσης πορφυριτικό κοίτασμα χρυσού και χαλκού, με σχεδιασμό που προβλέπει συνδυασμό υπόγειας και επιφανειακής εκμετάλλευσης, στη βάση των αρχών της παράλληλης αποκατάστασης και της μικρότερης δυνατής κατάληψης επιφάνειας. Με την αξιοποίηση των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνολογίων επιτυγχάνεται η ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος, ενώ η διάρκεια ζωής του έργου, με βάση τα βεβαιωμένα αποθέματα υπολογίζεται στα 23 έτη.

Στήριξη της κοινωνίας με τη δημιουργία θέσεων εργασίας

Η επένδυση της εταιρείας μέχρι σήμερα ξεπερνά το 1 δις δολάρια, ενισχύοντας την εθνική οικονομία, αλλά και την τοπική κοινωνία.

Πάνω από 1.600 άτομα εργάζονται στην Ελληνικός Χρυσός, ενώ με τα έργα σε πλήρη ανάπτυξη θα δημιουργηθούν ακόμη 5.000 θέσεις εργασίας.

Τα νούμερα «ζαλίζουν» και αποτελούν φωτεινό παράδειγμα σε μία χώρα που διψά για επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας.

Επένδυση που στηρίζει και εκτινάσσει την οικονομία

Από τη μέχρι σήμερα επένδυση το ελληνικό κράτος έχει εισπράξει 360 εκατ. ευρώ, ενώ 225 εκατ. ευρώ έχουν δοθεί σε μισθούς και επιδόματα και άλλα 800 εκατ. σε Έλληνες προμηθευτές, με την αξία των εξαγωγών να φτάνει τα 620 εκατομμύρια.

Τα μεγέθη αυτά πολλαπλασιάζονται σύμφωνα με τις μελέτες για την πλήρη λειτουργία των μεταλλείων, καθώς αναμένεται να επενδυθούν επιπλέον 2 δισεκατομμύρια δολάρια, να δημιουργηθούν 5.000 επιπλέον θέσεις εργασίας, τα κρατικά έσοδα να ενισχυθούν κατά 2,5 δισ. ευρώ, ενώ μέσω μισθών θα κυκλοφορήσουν στην αγορά ακόμη 2 δις, με τις εξαγωγές να φτάνουν τα 11,6 δισεκατομμύρια.

Επιπλέον 3,6 δισεκατομμύρια θα δοθούν σε Έλληνες εργολάβους και προμηθευτές, ενώ η τοπική κοινωνία θα ενισχυθεί με επενδύσεις 80 εκατ. ευρώ μέσω των δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Ελληνικός Χρυσός.

Συνοψίζοντας, μέσα από μία επένδυση που αλλάζει τη χώρα, ενισχύεται η περιφερειακή ανάπτυξη, χτυπώντας την ανεργία και βάζοντας ένα φραγμό στην πληγή του brain drain, δημιουργώντας θέσεις εργασίας ποιοτικής απασχόλησης και προσελκύοντας υψηλού επιπέδου εργατικό δυναμικό στην περιφέρεια που χτυπήθηκε τόσο στα χρόνια της κρίσης.

Media

Rate this item
(0 votes)

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

Καντε Like στη σελιδα μας!!!

Ειδησεις ανα ημερομηνια

« January 2023 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Ο καιρός στη Χαλκιδική

Go to top