Επικοινωνίστε Μαζί μας!

Ομόφωνη η εκλογή του Απόστολου Τζιτζικώστα στη θέση του Προέδρου της Επιτροπής Περιφερειών της ΕΕ

Ο πρώτος Έλληνας που καταλαμβάνει τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών

(ΕτΠ) στα 26 χρόνια από την ίδρυσή της, αναμένεται να είναι από σήμερα ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, διαδεχόμενος τον Βέλγο Καρλ-Χάιντ Λάμπερτς. Η υποψηφιότητα του κ. Τζιτζικώστα αναμένεται να υποστηριχθεί από όλες τις πολιτικές ομάδες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών μετά την πολιτική συμφωνία τους για τις προτεραιότητες που πρέπει να ακολουθηθούν στη νέα θητεία του οργανισμού, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγή της ΕτΠ.

Το Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES) -η δεύτερη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα της ΕτΠ- όρισε ως υποψήφιο για τη θέση του πρώτου αντιπροέδρου, τον Πορτογάλο περιφερειάρχη των Αζορών Vasco Cordeiro. Επίσης, σήμερα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών καλούνται να εκλέξουν και τον νέο πρώτο αντιπρόεδρο και τα νέα μέλη του προεδρείου, καθώς και να αποφασίσουν στη σύνταξη των έξι θεματικών επιτροπών για τη νέα θητεία.

Η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου προεδρείου ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά τις 9 και τέταρτο το πρωί (10:15 ώρα Ελλάδας) και προβλέπεται να διαρκέσει μία ώρα, αφού διαπιστώθηκε απαρτία. «Ζητώ την εμπιστοσύνη των περιφερειαρχών και των δημάρχων όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να φέρουμε την Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες. Ταυτόχρονα όμως είναι μια σημαντική μάχη και για την Ελλάδα!», είχε αναφέρει λίγες ώρες νωρίτερα σε μήνυμά του στο Twitter ο κ. Τζιτζικώστας. Εκπεφρασμένος στόχος του κ. Τζιτζικώστα είναι η ενίσχυση του ρόλου των περιφερειών και των δήμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών σε κάθε γωνιά της Ευρώπης.

Η εναρκτήρια σύνοδος της Ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών για τη νέα πενταετή θητεία ξεκίνησε χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, με τον ευρωπαϊκό ύμνο (που είναι ένα απόσπασμα από την εισαγωγή της Ωδής στη Χαρά της 9ης Συμφωνίας του Μπετόβεν) και για πρώτη φορά (από το 1994 που συγκροτήθηκε η ΕτΠ) πραγματοποιείται χωρίς τη συμμετοχή των εκπροσώπων της Μεγάλης Βρετανίας. Παράλληλα, η ΕτΠ υποδέχθηκε τα μέλη της 6ης και νεότερης πολιτικής ομάδας της, που συγκροτήθηκε από τους Πράσινους. Κατά την αποχαιρετιστήρια ομιλία του, ο απερχόμενος πρόεδρος Καρλ-Χάιντ Λάμπερτς (Karl-Heinz Lambertz) τόνισε την ανάγκη για μια δημοκρατική, ισχυρότερη και βιώσιμη Ευρώπη και σημείωσε πως ο μόνος τρόπος για να έρθει η Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες της είναι με την ενίσχυση της τοπικής και περιφερειακής της διάστασης.

Πέρα από την εκλογή του νέου προεδρείου, κατά την τριήμερη εναρκτήρια σύνοδο της Ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, η οποία θα ολοκληρωθεί αύριο, συζητούνται ο στρατηγικός σχεδιασμός και οι αρμοδιότητες των Επιτροπών Έργου για τη νέα θητεία 2020-2025, ενώ θα πραγματοποιηθούν ειδικές θεματικές με αντικείμενο το μέλλον της ΕΕ και την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της κροατικής προεδρίας στην ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών είναι το δεύτερο μεγαλύτερο συλλογικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά το Ευρωκοινοβούλιο, αποτελούμενη συνολικά από 320 μέλη, περιφερειάρχες και δημάρχους όλων των χωρών - μελών της ΕΕ. Είναι επίσημο θεσμικό όργανο της ΕΕ που γνωμοδοτεί και συμμετέχει στο νομοθετικό έργο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θεωρείται το «Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της Αυτοδιοίκησης».

Rate this item
(0 votes)

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

Καντε Like στη σελιδα μας!!!

Ειδησεις ανα ημερομηνια

« November 2022 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Ο καιρός στη Χαλκιδική

Go to top