Επικοινωνίστε Μαζί μας!

Υποδοχή Τιμίου Ξύλου στα Πετροκέρασα της Ι.Μ. Ιερισσού (ΦΩΤΟ)

Με συγκίνηση και μέσα σε κατανυκτικό κλίμα υποδέχθηκαν τα Πετροκέρασα της

Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου τεμάχιο του Τιμίου Σταυρού του Κυρίου μας από την γεραρά Ιερά Μονή Ξηροποτάμου του Αγίου Όρους, το Σάββατο του Λαζάρου, 20 Απριλίου 2019.

Συνεχίζοντας την παράδοση 267 ετών η Ιερά και σεβασμία Μονή του Ξηροποτάμου κομίζει για ευλογία στην Ενορία Προφήτου Ηλιού Πετροκεράσων ό,τι πολυτίμοτερο έχει, δηλαδή απότμημα του Ζωοποιού Σταυρού του Κυρίου μας, τη αιτήσει των κατοίκων της Κωμοπόλεως, σε ανάμνηση μεγάλου θαύματος προ 267 ετών που επετέλεσε ο Τίμιος Σταυρός στον τόπο τους.

Το Τίμιο Ξύλο μετέφεραν στα Πετροκέρασα ως εκπρόσωποι της Ιεράς Μονής που κατέχει το μεγαλύτερο τμήμα του Μακαρίου Ξύλου του Κυρίου μας και ως εκπρόσωποι του Καθηγουμένου αυτής Παν. Αρχ. κ. Ιωσήφ, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Εφραίμ και ο Αδελφός της Μονής Οσιολογιώτατος π. Κυρίων, ενώ τον πολύτιμο θησαυρό υπεδέχθη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτος, πλαισιούμενος από τον Γεν. Αρχιερατικό Επίτροπο της Ι. Μητροπόλεως Ιερισσού Παν. Αρχ. π. Ιγνάτιο Ριγανά, τον Εφημέριο της Ενορίας π. Μιχαήλ Γιαννάκωβ, τους Παν. Αρχ. π. Δωρόθεο Ζέρβα και π. Παΐσιο Σουλτανικά και τους Αιδ. Οικ. π. Κωνσταντίνο Βλέτση, π. Αθανάσιο Κούκο και π. Σταύρο Τράκα και τον Διάκονο π. Κωνσταντίνο Ισαακίδη.

Πλήθος Λαού υπεδέχθη με θέρμη το Ξύλο της Ζωής επάνω στο οποίο με το Αίμα Του ο Αμνός του Θεού υπέγραψε τη σωτηρία του κόσμου, με επικεφαλής τους τ. Υπουργούς και νυν Βουλευτές κ. κ. Θεόδωρο Καράογλου και Δημήτριο Μάρδα, τον Βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης κ. Γεώργιο Λαζαρίδη, τον Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα, τον Δήμαρχο Λαγκάδα κ. Ιωάννη Καραγιάννη και τους Αντιδημάρχους του, τον πρώην Δήμαρχο Λαγκαδά κ. Ιωάννη Αναστασιάδη, τον εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο της περιοχής κ. Γεώργιο Κεμαλμά, τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Πετροκεράσων κ. Αθανάσιο Καλαφάτη, τον πρώην Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης κ. Φάνη Παπά, τον Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Ιωάννη Ταχματζίδη, τον νέο πρόεδρο του Πανχαλκιδικού Συλλόγου κ. Ιωάννη Κοτσάνη και τον επίτιμο πρόεδρο κ. Μιχαήλ Καρτσιώτη, κ.α.

Κατά την λαμπρή υποδοχή στην είσοδο της Κωμοπόλεως ο Σεβασμιώτατος προσφώνησε τους Αγιορείτες Πατέρες με θερμά λόγια, επισημαίνοντας ότι ο Τίμιος Σταυρός φέρνει τη χάρη, την ευλογία και τη δύναμη των Παθών και της Αναστάσεως του Κυρίου, ευχαριστώντας το Αγιώνυμο Όρος για την ιδιαιτέρα τιμή που περιποιεί στην Μητρόπολη του. Και κατέληξε λέγοντας ότι η Ιερά Μητρόπολη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου είναι ο πρόναος του Αγίου Όρους.

Στον Σεβασμιώτατο ανταπάντησε ο Πανοσιολογιώτατος Ιερομόναχος π. Εφραίμ, λέγοντας πως θέληση των Αγιορειτών Πατέρων είναι το Χριστεπώνυνο Πλήρωμα της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού και τα Πετροκέρασα ιδιαίτερως να διατηρούν στο ακέραιο την πίστη τους προς τον Κύριο μας και να σέβονται τον Τίμιο Σταυρό, ως απόδειξη της Ύψιστης Θυσίας του Υιού του Θεού χάριν του ανθρώπου.

Από το σημείο της υποδοχής και την εξέδρα που στήθηκε σχηματίστηκε πομπή με επικεφαλής τον Τίμιο Σταυρό που έφτασε στον Ι.Ν. Προφήτου Ηλιού και τελέσθηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός των Βαΐων. Της πομπής προηγήθηκε η Φιλαρμονική του Δήμου Λαγκαδά.

Μετά το πέρας του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του ερμήνευσε την παρουσία του Τιμίου Ξύλου και τον ερχομό της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος με τα λόγια του Αποστόλου Παύλου «Ο Θεὸς πλούσιος ὢν ἐν ἐλέει, διὰ τὴν πολλὴν ἀγάπην αὐτοῦ ἣν ἠγάπησεν ἡμᾶς, καὶ ὄντας ἡμᾶς νεκροὺς τοῖς παραπτώμασι συνεζωοποίησε τῷ Χριστῷ... καὶ συνήγειρε καὶ συνεκάθισεν ἐν τοῖς ἐπουρανίοις» (Εφεσ. β' 4-7), δηλαδή, ο Θεός όμως που είναι πλούσιος σε έλεος, ένεκα της πολλής αγάπης Του με την οποία μας αγάπησε, και όταν ακόμη είμαστε πνευματικά νεκροί ένεκα των παραπτωμάτων μας, μας εζωντάνεψε πνευματικά μαζί με τον Χριστό... και μας ανάστησε μαζί με τον Χριστό και μας έβαλε να καθίσουμε μαζί Του στα επουράνια.

Ο ομιλητής παρουσίασε με απλότητα τα ρήματα που χρησιμοποίησε ο Απόστολος Παύλος στο παραπάνω λόγιο του, αναφερόμενος στον Κύριο: αγάπησε, συνεζωοποίησε, συνήγειρε και συνεκάθισε.

Δηλαδή, τόνισε ότι η ανάσταση και η ανύψωση μας από τους τάφους της νεκρώσεώς μας, πραγματοποιήθηκε διά της ενώσεώς μας με τον Ιησού Χριστό.

Αυτά, είπε ο Δεσπότης, τα ρήματα ερμηνεύουν με τον καλύτερο τρόπο το μεγαλείο της κατά Χριστόν οικονομίας, δηλαδή, της Σαρκώσεως του κηρύγματος των θαυμάτων, του Σταυρού, των Παθών, του Τάφου και κυρίως του λαμπροφόρου γεγονότος της Αναστάσεως του Κυρίου μας.

Και κατέληξε: ''Η Μ. Εβδομάδα προσφέρεται για συμμετοχή στον Σταυρό, στα Πάθη και κυρίως στο δοξασμό του Χριστού με την Ανάστασή Του!''

Media

Υποδοχή Τιμίου Ξύλου στα Πετροκέρασα
Rate this item
(0 votes)

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

Καντε Like στη σελιδα μας!!!

Ειδησεις ανα ημερομηνια

« January 2023 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Ο καιρός στη Χαλκιδική

Go to top