Επικοινωνίστε Μαζί μας!

Οι 5 άδειες για το restart της επένδυσης στη Χαλκιδική

Οι απαντήσεις για τις επενδύσεις των 1,1 δισ. και τα επόμενα σχέδια - Οι τέσσερις εκκρεμότητες αφορούν τα

Σκουριές και ένα έργο του Μαντέμ Λάκκου

Η επανάληψη της προσδοκίας του Ελληνικού Χρυσού στις ημέρες της νέας κυβέρνησης - μετά από 4,5 χρόνια συνεχείς «συγκρούσεις» με το ΣΠΥΖΑ - αποτελεί, ταυτόχρονα, ένα από τα σημαντικότερα «κομμάτια» του επενδυτικού «σοκ», το οποίο χρειάζεται όλο το χώρα.

Οι Καναδοί της Eldorado Gold, καθώς και η διοίκηση της θυγατρικής τους, αν και δεν αμφιβάλλουν ότι θα αναφερθούν ανοιχτά σε μια προσπάθεια επανεκκίνησης της δικής τους επένδυσης στην Ελλάδα, η οποία ήδη υπερβαίνει τα 1,1 δισ. ευρώ, τηρούν πολύ λογικά τα χαμηλά επίπεδα αυτών των πρώτων ημερών. Αναμένουν ότι θα σταθεροποιήσουν το θετικό κλίμα και θα επιδιώξουν μέσα από ένα «γόνιμο διάλογο, χωρίς φωνές και χωρίς θόρυβο» να βρουν λύσεις στα προβλήματα που κλιμακώθηκαν από τον Ιανουάριο του 2015 και προκάλεσαν πολυάριθμες συνέπειες στις δραστηριότητες τους εν Ελλάδι, «Εχθρική στάση» που από τότε συναντήθηκαν ...

Τί ζητά, τώρα, ο Ελληνικός Χρυσός από τους αρμόδιους υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας, όσον αφορά τις άδειες που δεν είχαν εγκριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση επί μήνες;

«Οι εκκρεμότητες των αδειοδοτήσεων που έχει η εταιρία μας - είναι ουσιαστικά για άδειες λειτουργίας, οι οποίες ωστόσο παρακωλύουν την πρόοδο του έργου όλα αυτά τα χρόνια είναι:

  • Η τροποποίηση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του εργοστασίου της εμπλουτισμού των Σκουριών.
  • Η μετεγκατάσταση των αρχαιοτήτων.
  • Η αναθεώρηση της πολεοδομικής άδειας για το εργοστάσιο των Σκουριών.
  • Η τροποποίηση του προσαρτήματος της τεχνικής μελέτης για το χώρο αποθέσεως των Σκουριών.
  • H Τεχνική Μελέτη Μεταλλουργίας του Μαντέμ Λάκκου ... ». 

Αυτή είναι η απάντηση που δίνουν στην "DEAL" υψηλού βαθμού πηγές του Ελληνικού Χρυσού. Πέντε «ναι», ικανά να οδηγήσουν σε μια «γενική επανεκκίνηση» την μεγαλύτερη επένδυση στην ελληνική εγχώρια ορυκτού πλούτου, για την εξόρυξη και κατεργασία χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων στη νοτιοανατολική Χαλκιδική.

Αυτό σημαίνει ότι στην πλήρη ανάπτυξη του έργου θα προσφερθούν 1.000 επιπλέον θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής του και 700 κατά μ.ο. σε «βάθος» 25ετίας, και θα «φέρει», παράλληλα, ένα πλούτο πολλών δισ. ευρώ που αναλύεται ως εξής: 3 δισ. σε πληρωμές προς τους προμηθευτές, 1,5 δισ. σε μισθούς εργαζομένων, 1 δισ. σε φόρους προς το κράτος, 450 εκατ. ευρώ ετήσιες εξαγωγές και 80 εκατ. σε επενδύσεις για την κοινωνία.

Σήμερα, η επένδυση της Καναδικής Ομάδας είναι σχεδόν «παγωμένη». Γιατί, η Ελληνικός Χρυσός υπολειτουργεί: Η δραστηριότητα στην Ελλάδα αντιστοιχεί στο 42% της λειτουργικής καθαρης αξίας του ενεργητικού της και περιορίζεται βασικά στο ορυχείο της Ολυμπιάδας, όπου παράγονται ορυκτά ...

«OI EΠENΔYΣEIΣ TΩN + 1,1 ΔΙΣ».

Ποιο είναι το ακριβές μέγεθος των επενδύσεων που έχουν γίνει ως τώρα στην Ελλάδα από την Ελληνικός Χρυσός, ποιο αυτών που έχουν προγραμματισθεί και τι αφορούν;

«Μέχρι σήμερα έχει γίνει επένδυση $1 δισ. στα Μεταλλεία Κασσάνδρας για την ανάπτυξη και λειτουργία των υποδομών στις εγκαταστάσεις Σκουριών, Ολυμπιάδας και Στρατωνίου.

Παράλληλα, η εταιρία μας έχει επενδύσει 4 εκ. ευρώ για την εγκατάσταση ενός από τα πιο εξελιγμένα προγράμματα παρακολούθησης περιβάλλοντος στην Ευρώπη με 400 σταθμούς ελέγχου στην περιοχή και ετήσια λειτουργική δαπάνη 2 εκ., ενώ έχει αναλάβει με κόστος που υπερβαίνει τα 100 εκ. την αποκατάσταση του περιβάλλοντος στην περιοχή του Ολυμπιαδά από την ένδειξη της προηγούμενης μεταλλευτικής δραστηριότητας των παλαιών χρήσεων. Στα παραπάνω προστίθεται η διαρκής επένδυση της εταιρίας μας σε έργα, έργα υποδομής και δράσεις της τοπικής κοινωνίας με ετήσια δαπάνη περίπου 2 εκ. »,  Απαντούν οι ίδιες πηγές στα συγκεκριμένα ερωτήματα της« DEAL ».

«ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ»

Πώς περιγράφει ο Ελληνικός Χρυσός τις προσδοκίες που υπάρχουν μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης, όσον αφορά την πρόοδο των επενδύσεων και των σχεδίων της στην Ελλάδα; Η ηγεσία της πιστεύει ότι αλλάζει το κλίμα πλέον και γίνεται πιο θετική;

«Η δυναμική της επένδυσης του Ελληνικού Χρυσού στα Μεταλλεία Κασσάνδρας και η προοπτική που δημιουργεί για την τοπική και εθνική οικονομία, την απασχόληση και την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας είναι γνωστή και πολύ συζητημένη.

Σε συνδυασμό με άλλες επενδύσεις που σχεδιάζονται στη χώρα, θα μπορέσουν να δώσουν νέα ώθηση στην αναπτυξιακή δυναμική της χώρας που το χρειάζονται.

Η εταιρία μας επιδιώκει την αρχή της λειτουργίας της να ξεπεράσει αυτή την δυναμική με την υποστήριξη της πολιτείας και των τοπικών κοινωνιών, ως αδιαίρετη βοήθεια για μια τέτοια προσπάθεια. Η συμμετοχή σε ένα γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο με τις αντίστοιχες υπουργικές κλιμακώσεις ήταν πάντα βασική μας επιδίωξη και σε αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε και σήμερα, προσβλέποντας σε μια ουσιαστική σχέση και παραγωγική συνεργασία που θα έχει αποτελέσματα που θα δημιουργούν πολλαπλάσια αξία για την τοπική κοινωνία και την τοπική κοινωνία. χώρα μας ».

ΟΙ 18 ΑΠOΦΑΣΕΙΣ TOY ΣΤΕ ΚΑΙ H AΠAITHΣH ΤΟ 750 EKAT.

«Γιατί δεν φύγουμε από την Ελλάδα»

Οι «περιπέτειες» που θέλουν να αφήσουν «πίσω» τους οι επενδυτές του Καναδικού ομίλου Eldorado Gold ξεκίνησαν από το 2015, με το κίνητρο της μεγάλης κινητοποίησης των εργαζομένων τους στην Ελλάδα και το κλείσιμο των δρόμων μετά την παύση των δραστηριοτήτων τους αντίδραση στην ανάκληση των τεχνικών μελετών για τα έργα της.

Τον Ιανουάριο του 2016 ο αρχικός επικεφαλής της, Πολ Πίτου, προειδοποίησε για πρώτη φορά ότι η επένδυση θα σταματούσε αν δεν είχε επιλυθεί το πρόβλημα της άδειας εκμετάλλευσης των μεταλλείων και απελευθέρωναν 100 υπαλλήλους, ενώ το Μάϊο του ίδιου έτους σημειώθηκε νέα ρήξη, κατόπιν προτροπής του πρώην ο πρωθυπουργός Αλέξη Τσίπρα για παραπομπή του θέματος στην Διαιτησία.

Μέσα σε 4,5 χρόνια, καταμέτρησαν τουλάχιστον 5 ή 6 μεγάλες εμπλοκές - με ... ισόριθμα «τελεσφίγραφα» - και απαιτήθηκαν 18 αποφάσεις του ΣτΕ (!) Για να μπορέσει η Hellenic Gold να υπερασπίσει τα δικαιώματά της και να διεκδικήσει 750 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση για την «πάγωμα» της επένδυσης της, μέσω εξώδικου αιτήματος ...

Παρά τις αδιέξοδα η πρόθεση των Καναδών να μην αποχωρήσουν από την Ελλάδα θεωρείται δεδομένη, όπως φαίνεται από τις απαντήσεις της εταιρείας:

«Η προσήλωση του Ελληνικού Χρυσού στη βιώσιμη ανάπτυξη των Μελταλιών Κασσάνδρας είναι αδιαμφισβήτητη, καθώς πιστεύει ακράδαντα στην ανάπτυξη που θα επιφέρει την συγκεκριμένη επένδυση στην τοπική κοινωνία και την ευημερία σε εθνικό επίπεδο.

Η δέσμευσή μας είναι η μαρτυρά και η συνεχής επένδυση σε προηγμένα περιβαλλοντικά συστήματα, συστήματα διαχείρισης της ασφάλειας, ερευνητικά προγράμματα καινοτόμων εξορυκτικών διαδικασιών (βλ. X-Mine) κ.α. Θεωρείται λογικό, ωστόσο, ότι η επένδυση προϋποθέτει την υποστήριξη της Πολιτείας και των τοπικών κοινωνιών για να είναι υγιής και να δημιουργήσει αξία ».

 

πηγη

Rate this item
(0 votes)

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

Καντε Like στη σελιδα μας!!!

Ειδησεις ανα ημερομηνια

« December 2019 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Ο καιρός στη Χαλκιδική

Go to top