Επικοινωνίστε Μαζί μας!

17η Νοεμβρίου - Μνήμη Πολυτεχνείου

Γιορτάζουμε σήμερα τη γιορτή του Πολυτεχνείου. Τη γιορτή

της Δημοκρατίας. 

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν μαζική και δυναμική εκδήλωση της λαϊκής αντίθεσης στο καθεστώς της Χούντας των Συνταγματαρχών που έλαβε μέρος στην ελληνική επικράτεια τον Νοέμβριο του 1973. Η εξέγερση ξεκίνησε στις 14 Νοεμβρίου με κατάληψη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών από φοιτητές και σπουδαστές και η οποία κλιμακώθηκε σε αντιχουντική εξέγερση, καταλήγωντας σε αιματοχυσία το πρωί της 17ης Νοεμβρίου, ύστερα από μια σειρά γεγονότων αρχής γενομένης με την είσοδο άρματος μάχης στον χώρο του Πολυτεχνείου και την επαναφορά σε ισχύ του σχετικού στρατιωτικού νόμου που απαγόρευε τις συγκεντρώσεις και την κυκλοφορία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

«Κάνε, νέε, τη λευτεριά, τη δημοκρατία 

θούριο, κραυγή, οργισμένα βήματα 

έργο και όχι πάρεργο.» Σ’ αυτή τη φωνή του ποιητή υπάκουσαν οι αγωνιστές νέοι της γενιάς του Πολυτεχνείου και ανέβηκαν στο πεζοδρόμιο και έπαιξαν τον άνθρωπο. 


Εδώ Πολυτεχνείο! Νοέμβρης του 1973. Από τον Απρίλη του 1967 η Χούντα – μια ομάδα επίορκων αξιωματικών με τη βία και τα όπλα κατάργησε το δημοκρατικό πολίτευμα και τις ελευθερίες του λαού μας. 

Ο Νοέμβρης του 1973 ήταν ένας μήνα ζεστός, γεμάτος γεγονότα. Οι φοιτητές ξεσηκώνονται. Η δικτατορία σκληραίνει συνεχώς τη στάση της. Οι φοιτητές καταλαμβάνουν το Πολυτεχνείο και το μετατρέπουν σε ορμητήριο του μεγάλου αγώνα κατά της δικτατορίας. 

Κάτω η Χούντα! 

Ψωμί, παιδεία, ελευθερία! Συνεχίζουμε με το μονόπρακτο «Όλοι στο Πολυτεχνείο» που ετοίμασαν για μας τα παιδιά της Ε΄1. 


Μικρό κομμάτι από το «ηχητικό ντοκουμέντο του Πολυτεχνείου.» Εδώ Πολυτεχνείο! 

Και «οι νέοι που τους έλεγαν αλήτες …» αγωνίζονται με το μόνο πράγμα που τους είχε απομείνει: μια παλάμη τόπο κάτω απ’ τ’ ανοιχτό πουκάμισο, με το σταυρουδάκι του ήλιου, όπου είχε κράτος και εξουσία η Άνοιξη.» 

Το Πολυτεχνείο! Και το Πολυτεχνείο ολόκληρη η Ελλάδα. Οι πολιορκητές και οι πολιορκημένοι. Ο φασισμός και η δημοκρατία. Η βία και η ελευθερία. Το σκοτάδι και το φως. Η ντροπή και η αξιοπρέπεια. 

- Όλοι ενωμένοι … Κάτω η Χούντα! 


Μικρό κομμάτι από το «ηχητικό ντοκουμέντο του Πολυτεχνείου.» 


Εδώ Πολυτεχνείο! 

Και ο λαός άκουσε. Και ο λαός ενθουσιάστηκε και ο λαός κατέβηκε στους δρόμους να συμπαρασταθεί με κάθε τρόπο στους νέους και στις νέες που όρθωσαν το ανάστημά τους στους δικτάτορες. Και η εξέγερση έγινε διπλή: Η φοιτητική και η λαϊκή. Και η εξέγερση έγινε μία: κοινή και καθολική. 

- Λαός ενωμένος ποτέ νικημένος! 


Εδώ Πολυτεχνείο! 

Απόγευμα Παρασκευής 16 Νοεμβρίου 1973 – της Μεγάλης Παρασκευής του νεότερου Ελληνισμού – αρχίζουν τα δραματικά, αιματηρά γεγονότα της εξέγερσης. Συγκρούσεις του λαού στις πλατείες και στους δρόμους της Αθήνας με την αστυνομία και το στρατό, οδοφράγματα των διαδηλωτών, δακρυγόνα και καπνογόνα, τραυματισμοί, κακοποιήσεις, πυροβολισμοί. Οι φοιτητές μέσα στο Πολυτεχνείο άοπλοι με μόνο εφόδιο την καρδιά τους και το τραγούδι τους! Εδώ Πολυτεχνείο! 

Τα παιδιά κυκλωμένα από τον αδίσταχτο εχθρό συνεχίζουν το τραγούδι τους και εκπέμπουν από τους 1.050 χιλιόκυκλους. Η Ελλάδα κρατάει την ανάσα της. Τα τανκ ξεκινούν. Οι ωραίοι έφηβοι, οι νέοι με τ’ ανοιχτά πουκάμισα που τους έλεγαν αλήτες με πάνου ως πάνω απλωμένη την αφοβιά σα σημαία, με όρθια την ψυχή περιμένουν με αγωνία και απ’ τα μεγάφωνα φωνάζουν: «Αδέλφια μας στρατιώτες, δε θα μας χτυπήσετε. Είμαστε άοπλοι, τα τανκ δε θα μας χτυπήσουν!» 


Ώρα 2.57 το πρωί. Τα τανκ ξεκινούν. Τρία τανκς ορμούν μαζί, με προορισμό το τραγούδι. Με προορισμό να πολτοποιήσουν το τραγούδι. 

Το πρώτο τανκ, που φαίνεται παράλογα πιο μεγάλο, ρίχνει την πόρτα με τα κάγκελα. Και το κορίτσι με τα μακριά μαύρα μαλλιά έπεσε με τη σημαία του. Η Ελλάδα κάτω από τις ερπύστριες των τανκ. Το Πολυτεχνείο έπεσε… έπεσε το αγόρι, έπεσε το κορίτσι, έπεσαν πολλοί. Ο ποιητής στο επίγραμμά του θα γράψει: 

Όσοι έπεσαν στο χώρο ετούτο, εγείρονται 

και προχωρούν στη ιστορία, και ο λαός μαζί τους 

εκεί που σμίγουν φως και όνειρο 

εκεί που λευτεριά κι Ελλάδα είναι ένα. Εδώ Πολυτεχνείο! Εδώ Πολυτεχνείο! 

Ευλογημένη η ώρα των ελεύθερων πολιορκημένων. 

Ευλογημένη η ώρα των νέων με τ’ ανοιχτά πουκάμισα που τους έλεγαν αλήτες. 

Ευλογημένος ο λαός μας που ξέρει να ζει και να πεθαίνει πάντα λεύτερος. 

Δόξα και τιμή στους νεκρούς του Πολυτεχνείου 

Δόξα και τιμή στους αγωνιστές της Δημοκρατίας. 

Δόξα και τιμή στα νιάτα της πατρίδας μας. 

Rate this item
(0 votes)

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

Καντε Like στη σελιδα μας!!!

Ειδησεις ανα ημερομηνια

« November 2018 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Ο καιρός στη Χαλκιδική

Go to top